7 grunde til at bruge dialogspil som metode
1. Det er tid til at gøre noget nyt
På trods af mange gode indsatser kan det stadig knibe med at få reduceret antallet af hændelser og ulykker, og mange oplever, at det er tungt at involvere medarbejderne.
... Og det er lige det som dialogspil kan!
Skal vi gøre det bedre, kræver det, at vi får bedre fat i dialogen på tværs og får en forståelse af, hvordan vi kan støtte hinanden i at skabe en sikker arbejdsplads og få skabt relationer, der gør det muligt at sige til og fra.
2. Hvorfor virker dialogspil?
Dialogspil virker, fordi
• Spil bringer folk sammen og styrker relationer
• Øger involvering og engagement
• Gamification øger motivation, opmærksomhed og evnen til at huske
• Applerer til forskellige indlæringsmetoder
• Udvikler medarbejderens problemløsningsevner og tilfredshed
Dialogspil trækker på en række centrale elementer fra gamification og inddrager deltagerne på en engagerende måde i udviklingen af arbejdsmiljøet. Involvering i arbejdsmiljøarbejdet bidrager generelt til større ansvarfølelse, produktivitet, tilfredshed, færre ulykker og mindre tabt tid.
3. Dialogspil skaber læring
Udfordringerne med flere af de mere traditionelle metoder er, at de ofte ikke er motiverende eller stimulerende. De er ofte forudsigelige, repetetive og ensforminge, hvilket gør, at medarbejderne risikerer at "lukke ørene".
En anden udfordring er, at der ikke tages højde for, hvordan vi bedst lærer ny viden. Vores indlæringsevne er nemlig først optimal, når læringsprocessen:
• Er selvstyret, meningsfuld og vi kommer til vores egne konklusioner
• Adresserer deltagernes egne ideer, erfaringer, følelser og handlinger
• Foregår i mindre grupper
• Er aktiv, sjov og involverende
• Tydeliggør "what's in it for me"
• Anerkender deltagerne for at bidrage med værdifulde erfaringer og perspektiver
Der sker bare noget, når vi lytter til hinanden og prøver at forstå de vilkår, vi hver især har. Der kommer god energi i rummet, når først grupperne går i gang og det gør jo ikke noget, at man har det lidt sjovt, selv om vi taler om noget vigtigt og seriøst.
-
At have det sjovt er et undervurderet redskab i arbejdsmiljøarbejdet. Når man har det sjovt aktiveres hjernens belønningssystem, hvor der frigives dopamin, hvilket får os til at føle os glade og tilfredse - en følelse vores hjerner rigtig gerne vil gentage.
Dopaminen påvirker også vores motivation, hukommelse og opmærksomhed. Hjernen tillægger nemlig større værdi til hvad der læres i denne periode og ny viden indlæres hurtigere, mere naturligt og huskes bedre. Gamification og "at have det sjovt" er derfor en optimal og meget seriøs måde at tilgå læring og kommunkation på.
5. Bedre forståelse for hinandens vilkår
"SAFETALK er en øjenåbner for dem som deltager. Man får ikke alene mulighed for at høre på andres udfordringer, men man får også selv muligheden for at blive hørt. SAFETALK er et rigtig godt ”værktøj” til at skabe gode relationer, forståelse, anerkendelse og respekt imellem deltagerne – og det er vel det vi mange gange tumler med rundt omkring på virksomhederne (...)"
Sådan siger QHSE manager Martin A. Pedersen fra McBride Denmark A/S i Holstebro efter at have prøvet spillet.
6. Dialogspil styrker relationer og teamwork
Ved at lave noget engagerende og interaktivt med kollegaer fjernes "os og dem" mentaliteten. Medarbejderne ser en mere afslappet og uformel side af lederen og kollegaer - og lederen lærer langt mere om deres medarbejderes dynamikker end de ville i en normal situation.
Deltagerne deler ideér, diskuterer, udfordrer hinanden og samarbejder om at finde løsninger og forbedringer. Det handler om at skabe en følelse af at have opnået noget, lært noget nyt, bidraget, deltaget aktivt og været en del af et hold.
At opbygge stærke personlige relationer med hinanden er en utrolig vigtig del af teamwork og vi er langt mere tilbøjelige til at være modtagelige overfor forandringer, hvis vi føler, at vi har været med til at udarbejde dem.
Dialogspil er med til at sikre, at alle får lov til at give udtryk for deres viden, erfaringer og forslag, og at det ikke kun er nogle få, der kommer til orde. Paraderne sænkes hurtigt, når det man taler om giver rigtig god mening i forhold til det arbejde man udfører i hverdagen.
7. Skab mere engagement i jeres arbejdsmiljø
Hvis du er interesseret i at høre mere om SAFETALK, og hvordan I kan anvende det, er du meget velkomme til at tage fat i os.